Guanyadors del Giro d'Itàlia en set històries

Taula de continguts:

Vídeo: Guanyadors del Giro d'Itàlia en set històries

Vídeo: Chris Froome: The Greatest Comeback In Cycling History? | Giro d'Italia 2018 | Stage 19 Highlights 2024, Abril

Feses notables, batalles a prop i molts rècords batuts a la nostra recopilació d'històries dels guanyadors del Giro d'Itàlia

1909 - L'original - Luigi Ganna

El primer Giro d'Itàlia el va guanyar Luigi Ganna de l'equip Atala, que va completar la cursa de 2.448 km en 89 hores, 48 minuts i 14 segons. El Lombard, de 25 anys, va guanyar tres etapes en el seu camí cap a la victòria general i va escriure el seu nom de manera indeleble al llibre de rècords.

Imatge
Imatge

1912 - L'esforç de l'equip - Team Atala-Dunlop

Fins al Giro de 1913, la Classificació General es feia amb un sistema de punts, que només és una cosa curiosa en retrospectiva.

Però l'any 1912 ni tan sols hi havia un guanyador individual, ja que per a l'única ocasió en la història de la cursa la competició era per equips.

Va ser l'equip Atala-Dunlop de Luigi Ganna qui va guanyar la classificació general, però si els organitzadors no s'haguessin sortit del rànquing individual, Carlo Galetti hauria guanyat el seu tercer Giro consecutiu, amb un temps total transcorregut de 100 h, 2 min i 57 segons.

Per desgràcia per a Galetti, però, en aquesta ocasió alguns no eren més iguals que altres.

1940 - El més jove - Fausto Coppi

Si bé Fausto Coppi també pot presumir del títol de la majoria de victòries generals del Giro d'Itàlia, un títol que comparteix amb Eddy Merckx i Alfredo Binda, és el dels guanyadors més joves de la història que reclama totalment per ell mateix.

Coppi tenia només 20 anys i 267 dies quan va guanyar el seu primer Giro l'any 1940, aprofitant un accident que va implicar el seu company Gino Bartali i usurpant-lo com a líder de l'equip.

Coppi va agafar la samarreta rosa a l'etapa 11 i la va mantenir fins al final, provocant una rivalitat de tota la seva carrera amb el sènior Bartali.

Imatge
Imatge

1948 - El més proper - Fiorenzo Magni

11 segons va ser tot el que va separar Fiorenzo Magni d'Ezio Cecchi al final del Giro d'Itàlia de 1948, una bretxa que segueix sent el marge de victòria més proper de la història de la cursa.

Magni va acabar l'etapa 9 més de 13 minuts per davant dels seus principals rivals, inclòs Fausto Coppi (que es va queixar que els aficionats l'empenyien muntanyes a Magni i, com a resultat, va abandonar la cursa).

Per a Cecchi, però, va ser una derrota difícil d'assumir, al final d'una carrera que havia inclòs tres 2ns finals d'etapes al Giro, així com un 8è, 7è, 6è, 4è i dos 2ns. el lloc acaba al GC.

De totes les persones que van patir el marge de pèrdua més proper al Giro, sembla que només podria haver estat Cecchi.

Imatge
Imatge

1950 - L'estranger - Hugo Koblet

Fins l'any 1950, tots els guanyadors del Giro d'Itàlia havien estat, sens sorprenent, italians.

Si Fausto Coppi no s'hagués estavellat i s'hagués trencat la pelvis a l'etapa 9, aquesta edició també podria haver continuat amb el tema, però amb el favorit fora, va ser el suís Koblet qui va pujar al capdamunt de la classificació general. i va posar Gino Bartali en segona posició en el seu camí cap a una victòria històrica.

Koblet va guanyar el Tour de França el 1951, el més destacat de la seva carrera, però, lamentablement, també cauria prematurament d'aquestes altes altures i es perd entre els dimonis de les carreres, els financers i les relacions.

Va morir després d'un accident de cotxe als 39 anys, en unes circumstàncies que alguns han comparat amb un suïcidi.

Imatge
Imatge

1999 - El més dubtós - Ivan Gotti

Marco Pantani havia ass altat el Giro del '99, i a la penúltima etapa, mentre gairebé 6 minuts per davant del segon lloc, es va preparar per prendre la seva segona Maglia Rosa.

No obstant això, va ser expulsat de la cursa pel fet que havia retornat una prova que mostrava que el seu nivell d'hematocrit era superior al 50%, que en aquell moment era la principal mesura antidopatge de la sang de l'UCI i, per tant, motiu per càstig.

Ivan Gotti, ell mateix un antic guanyador el 1997, va heretar el lideratge de la cursa i va guanyar el Giro.

Però, com que el ciclisme és el ciclisme, des d'aleshores ha sorgit que la història podria ser més complicada del que es pensava, amb investigacions sobre un cas que diu que el desallotjament de Pantani es va deure a la implicació de la màfia.

Es diu que es van fer apostes presumptament grans i il·legals contra Pantani que va guanyar el Giro del 99 i, no havent volgut pagar els deutes consegüents, el grup de la màfia de la Camorra ha estat acusat d'haver trobat d'alguna manera la manera d'aturar això..

Sang bruta o diners bruts, en qualsevol cas va ser una edició fosca del Giro d'Itàlia que Gotti es va trobar guanyant.

Imatge
Imatge

2003 - El més guanyador - Mario Cipollini

A l'etapa 9, d'Arezzo a Montecatini, Mario Cipollini [a qui vam entrevistar aquí] va superar a Robbie McEwen i Alessandro Petacchi per guanyar la seva segona etapa del Giro 2003 i la 42a de la seva carrera.

Va ser un rècord que va començar el 1989, que es va afegir cada any posterior excepte el '93 i el '94, va incloure victòries per tres punts a la classificació i va consolidar la condició de Cipollini com el guanyador d'etapa més prolífic del Giro.

Dels pilots que encara no s'han retirat, Mark Cavendish està més a prop de suplantar a Cipo al capdavant de la classificació, però fins i tot llavors, només té uns 17 relativament minsos.