Vídeo: Relleu contrarellotge per equips mixts: una guia del nou esdeveniment del Campionat del Món

Vídeo: Conversa Dones i turisme. Transformadores del sector 2024, Abril

Una guia completa de l'esdeveniment més recent del Campionat del Món: el relleu contrarellotge per equips mixts

Aquest cap de setmana els millors ciclistes de carretera del planeta baixen a Harrogate, Yorkshire, per començar els Campionats del Món UCI. Al llarg de nou dies, 15 esdeveniments individuals coronaran una sèrie de campions del món que podran vestir-se esplendorosament amb l'arc de Sant Martí durant els propers 12 mesos.

Entre aquestes curses hi ha la introducció d'un nou esdeveniment: el relleu mixt contrarellotge per equips.

Substituint l'esdeveniment de contrarellotge per equips extrovertit i absolutament avorrit, que es va fer com a equips comercials, és un format totalment nou que fa que dones i homes d'elit s'ajuntin, fent tot el possible per portar l'or de l'equip de casa a la seva nació respectiva..

A continuació hi ha una guia completa d'aquest nou esdeveniment i del que hem d'esperar.

Què és el relleu mixt contrarellotge per equips?

Recordeu la contrarellotge per equips comercials introduïda el 2012? Va ser un complement estrany als Campionats del Món que van veure els millors equips de comerç masculins i femenins competir en un TTT per ser coronats Campions del Món.

Els guanyadors van obtenir una medalla d'or però mai van rebre una samarreta de l'arc de Sant Martí i per a gairebé tots els equips va semblar més una tasca que un gol.

Per combatre això, la UCI ha introduït un nou esdeveniment: el relleu mixt contrarellotge per equips.

És un esdeveniment que fa el que diu a la llauna. Nations incorporarà un equip de sis genets, tres homes i tres dones, de les files d'elit i sub23. L'equip que creua la línia més ràpid guanya.

El recorregut serà de 28 km amb dues voltes a un recorregut de 14 km. Cada equip enviarà primer els seus tres pilots masculins per completar el cicle. Un cop el segon pilot masculí passi per la línia de meta, les tres dones podran sortir.

El temps s'aplicarà a la segona corredora de la línia.

Parlant de la presentació de l'esdeveniment, el president de la UCI, David Lappartient, va dir: La contrarellotge per equips de relleus mixts reservada a les seleccions nacionals és l'últim pas cap a una major igu altat de gènere en el ciclisme.

‘Entre el 2012 i el 2018, la contrarellotge per equips va ser un aparador per als equips registrats a la UCI. El nou format posarà l'accent en les federacions nacionals i els seus pilots alhora que promourà la igu altat entre homes i dones.

‘El relleu mixt també tindrà un efecte positiu en els pressupostos dels equips i dels organitzadors. Aquest és un pas important per assolir els principals objectius de la UCI d'augmentar l'atractiu dels nostres Campionats del Món, el desenvolupament del ciclisme femení i la promoció de les federacions nacionals.’

Quin curs abordarà el relleu mixt contrarellotge per equips?

Imatge
Imatge

Tots els equips abordaran un recorregut de 28 km per la ciutat amfitriona d'Harrogate. Constarà de dos circuits de 14 km, amb les unitats masculines i femenines fent una volta cadascuna.

El bucle de 14 km serà el mateix recorregut per Harrogate que la cursa d'elit masculí de carretera recorrerà en set ocasions a la final del seu esdeveniment el diumenge 29 de setembre i la cursa femenina es disputarà tres vegades el dia abans.

A partir de West Park, la ruta recorrerà la pujada d'Otley Road a cada volta cap a Beckwithshaw. Un cop arribin al petit poble, cada equip girarà a la dreta, dirigint-se cap a la rotonda de Jubillee i Penny Pot Lane, sens dubte la part més difícil del recorregut.

Imatge
Imatge

En girar cap al carril, la ruta torna serpentejant cap a Harrogate, baixant per un pont estret que creua el riu Oak Beck abans de tornar recte amunt per un desnivell que podria marcar la diferència a la línia. Aquest també és, sens dubte, el millor lloc al costat de la carretera per capturar l'acció.

Després, la ruta torna cap a Harrogate abans de tornar a girar a Cornwall Road per tornar a casa per Kent Road. Es negociaran uns últims revolts de 90 graus al voltant d'1 km abans que els equips creuin la línia de tornada a West Park.

Per què és emocionant?

La contrarellotge per equips que abans va obrir el Campionat del Món va ser una mica d'escombraries, no? Prengui la cursa masculina, per exemple. En els set anys transcorreguts des de Valkenburg 2012 en què els equips comercials podien competir pel títol, es van oferir 21 medalles, set de les quals eren d'or.

Només tres equips van guanyar l'esdeveniment (QuickStep, Team Sunweb i BMC Racing) i només sis equips es van endur medalles a casa (Mitchelton-Scott, Team Sky i Movistar són els altres tres).

Imatge
Imatge

L'esdeveniment va mostrar realment la disparitat entre els equips que es van prendre seriosament en la prova de temps per equips i els que no ho van fer i, en alguns moments, va ser un rellotge força vergonyós quan equips com AG2R La Mondiale estaven creuant la línia minuts darrere dels guanyadors.

Les coses no van anar millor amb l'esdeveniment femení, ja que només nou equips van aconseguir col·locar-se a la competició.

El relleu mixt contrarellotge per equips s'espera que acabi amb això. Els equips seran més iguals i hi haurà menys èmfasi en aquells que passen anys marcant la seva configuració de TTT i més en aquells disposats a portar-se al límit.

També ajudarà a millorar la paritat en l'esport. Combina les curses masculines i femenines, donant-los la mateixa facturació a l'esdeveniment més important del ciclisme.

Seran les dones que creuen la línia les últimes i seran elles que tindran el primer moment d'alegria si aconsegueixen guanyar el títol inaugural.

Quan i on puc veure el relleu mixt contrarellotge per equips?

Tot el Campionat del Món UCI es retransmetrà en directe a diversos punts de venda del Regne Unit. S'emetrà gratuïtament a la BBC, mentre que els espectadors digitals podran accedir a la cobertura a través d'Eurosport.

El relleu mixt de contrarellotge per equips no és una excepció amb una cobertura completa en directe a BBC Two, una cobertura en directe a Eurosport 2 i una transmissió en directe a BBC iPlayer i Eurosport Player.

Diumenge 22 de setembre, de 13:00 a 16:00, Cobertura en directe de relleus mixts contrarellotge per equips, BBC Two

Diumenge 22 de setembre, 15.30-17.00, Cobertura en directe de relleus mixts contrarellotge per equips, Eurosport Two

Qui hem de mirar?

Imatge
Imatge

L'equip britànic del relleu mixt de contrarellotge per equips inaugural té una gran oportunitat de guanyar una medalla en aquest campionat local.

Ja confirmat, l'equip format per Lauren Dolan, Joss Lowden i Anna Henderson es va associar amb el duo Huub-Wattbike 'Derbados' Dan Bigham i John Archibald, juntament amb el pilot de Katusha-Alpecin Harry Tanfield.

Els grans favorits de cara a la competició seran els holandesos, òbviament, que porten un equip de potents per jugar. El trio de WorldTour Jos van Emden, Koen Bouwman i Bauke Mollema comencen les coses abans que Amy Pieters, Lucinda Brand i Riejanne Markus el guiïn cap a casa.

Els altres pilots que cal vigilar seran com Lisa Brennauer i Tony Martin, que acompanyaran els alemanys, i els estimats de la Vuelta a Espanya, Primoz Roglic i Tadej Pogacar, tots dos per Eslovènia.