Vídeo: Campionats del Món 2019: Mads Pedersen guanya la cursa de carretera masculina d'elit

Vídeo: 2020 UCI Road World Championships - Day 4 Highlights | Cycling | Eurosport 2024, Abril

El danès Mads Pedersen guanya la samarreta de l'arc de Sant Martí en un sprint de tres enmig d'una pluja torrencial. Foto: SWPix.com

Mads Pedersen (Denamrk) va guanyar la cursa d'elit masculina en carretera als Campionats del Món UCI 2019 per portar el seu primer maillot arc de Sant Martí. Van creuar la línia per completar el podi Matteo Trentin (Itàlia) i Stefan Kung (Suïssa).

Un sprint final de tres bandes va produir el destinatari de les ratlles de l'arc de Sant Martí d'enguany, ja que Pedersen d'alguna manera va resistir a Trentin i Kung per convertir-se en el nou campió del món en un recorregut escurçat en 24 km a causa de la pluja torrencial.

Com es va guanyar la cursa

Una ruptura d'11 homes amb jugadors com Nairo Quintana (Colòmbia) i Primoz Roglic (Eslovènia) va fer un bon terreny a la primera meitat de la cursa, però el pelotó, encapçalat per un Rohan Dennis (Austràlia, aparentment posseït), va aconseguir la captura just després de l'arribada de la cursa durant les nou voltes del circuit final al voltant de Harrogate.

Van seguir abandonaments volta a volta, pilots com Roglic, Dennis i Quintana van sentir que havien fet la seva carrera, d' altres com Philippe Gilbert (Bèlgica) es van retirar després d'un fort accident. Els grans favorits es van mantenir: Peter Sagan (Eslovàquia), Mathieu van der Poel (Països Baixos) i Greg Van Avermaet (Bèlgica) encara estaven en la barreja, però només Van der Poel va aconseguir forçar-se cap a una ruptura de cinc quan la cursa s'acostava a la seva conclusió.

D'entre totes les nacions del descans, Itàlia estava millor posicionada, Gianni Moscon i Trentin dos dels contendents de cinc jugadors, però Kung i Pedersen estaven muntant amb força quan el timbre va ser per a l'última volta de 14 km.

Molt en contra de la seva ratxa de forma, Van der Poel va volar, i malgrat que el pelotó finalment va caure el cap en la persecució, els dos italians, el danès i el suís, els van deixar competir. Moscon va perdre el contacte però va continuar lluitant, Pedersen ho va llançar tot en els darrers quilòmetres al davant dels tres i, d'alguna manera, malgrat els enormes esforços del danès anteriorment, va sortir victoriós d'un esprint a tres homes extremadament lent.

Com es va desenvolupar la cursa

Quan plou, plou, i per això la UCI va decidir escurçar el recorregut de 285 km d'Elite Masculina en carretera a 261 km després d'un fort diluvi a les Valls. Es perdrien escalades com Buttertubs, el circuit d'arribada a Harrogate no es recorreria set, sinó nou vegades per compensar-ho.

Les bicicletes van fer ones de proa a través de polzades d'aigua estancada, hi va haver múltiples vessaments, mecàniques i abandonaments, però la banda va girar sota la mirada emocionada dels espectadors. Això és Anglaterra, els aficionats no estarien acotats. Sempre que tinguessin ponxos de plàstic d'un sol ús i cencerros.

A les 10.30 hores s'havia format una escapada d'11 persones que incloïa el guanyador de la Vuelta a Espanya, Roglic, Quintana i Richard Carapaz (Equador).

A 100 quilòmetres, aquest descans havia guanyat més de quatre minuts al pelotó, però quan la cursa va arribar a Harrogate, un grup impulsat per Dennis havia augmentat el ritme per tancar el descans a 1m45s. Els carrers estrets i llisos de pluja d'Harrogate van provocar un xoc immediat després d'un ganxo de reixes, que va veure que Gilbert va colpejar la coberta d'una manera desagradable.

Remco Evenepoel es va aturar per posar un braç al voltant del seu compatriota i oferir unes quantes paraules d'encoratjament. Gilbert tenia clarament dolor; l'Evenepoel, de 19 anys, va mostrar la seva classe fent caminar el seu company d'equip afectat de tornada al pelotó.

Les Les condicions van continuar sent tan dolentes que la cobertura televisiva es va deixar de manera intermitent amb només càmeres estàtiques en joc, i també ho va fer el nou campió mundial de contrarellotge Dennis, que va baixar de la bicicleta quan f altaven 118 km per al final. Escapada atrapada, feina feta.

Els abandonaments van continuar, inclosos Roglic i Quintana, que van sentir clarament que havien fet el seu granet de sorra; Dan Martin (Irlanda) que va liderar la cursa breument al principi, i Gilbert, les lesions del gran belga que van demostrar massa suport. És possible que Dennis hagi abandonat la cursa, però l'australià encara estava tenint molt de temps a l'aire, ja que la cobertura televisiva canviava regularment als moments més destacats de la contrarellotge de dimecres per omplir els buits de la transmissió.

Lawson Craddock (EUA) i Kung van llançar un atac especulatiu a 60 km, però el Yank va caure quan Pedersen va sortir del grup de perseguidors i va arrossegar Kung amb ell. Moscon finalment va fer tres, abans que Van der Poel considerés que era hora de jugar la seva mà, connectant-se al grup principal juntament amb Trentin.

Quan va sonar el timbre de l'última volta, el descans de cinc jugadors tenia un minut d'avantatge inexpugnable, però, molt en contra de la ratxa del joc, cinc es van convertir en quatre: Van der Poel va pedalar de sobte per caselles després d'un fort esforç cap amunt. una curta pujada. Potser havia mancat de combustible? El pelotó, liderat per l'equip alemany, finalment va cobrar vida, però era massa poc i massa tard. De la mateixa manera per a Moscon, que no podia aguantar més.

El campió de 2019 seria seleccionat entre Trentin, Pedersen i Kung, amb el danès fent la major part de la feina en els últims quilòmetres i, per tant, potser sembla que té menys possibilitats de guanyar. No obstant això, d'alguna manera, amb les cames destrossades i dos homes possiblement més frescos a la seva roda, Pedersen va aconseguir recórrer metres clars abans de la línia per agafar les ratlles de l'arc de Sant Martí.

Per als aficionats aquest seria un dia que sempre recordaran, el mal temps que va consolidar l'edició del 2019 als llibres d'història; per a tots els pilots excepte el nou Campió del Món Pedersen, seria un dia trist que oblidarien feliçment.