Taula de continguts:

Vídeo: Vuelta a Espanya 2019: Philippe Gilbert guanya l'etapa 17 mentre que Nairo Quintana guanya més de 5 minuts a GC

Vídeo: Gilbert goes alone - Stage 12 | La Vuelta 19 2024, Abril

La La 17a etapa de la Vuelta a Espanya 2019 s'esperava que fos un dia tranquil però va acabar sent qualsevol cosa menys

Philippe Gilbert (Deceuninck-QuickStep) va guanyar l'etapa 17 de la Vuelta a Espanya 2019 en una jornada que va veure una sacsejada inesperada a la Classificació General general. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) va conservar la samarreta vermella i el mateix marge sobre el segon classificat Alejandro Valverde (Movistar), però després hi va haver canvis importants.

La victòria del dia prové d'una escapada que originalment havia contingut més de 40 corredors. Clau entre el grup davanter va ser Nairo Quintana (Movistar), el viatge del qual li va ajudar a guanyar temps i posició al GC.

Aquest s alt a la classificació hauria estat encara més gran si els seus propis companys no s'haguessin perseguit darrere. Tot i així, Quintana va fer alguna cosa semblant a Chris Froome el 2016, així que podria ser aquest l'inici d'una remuntada guanyadora de la cursa? Potser no, però va ser un gran dia de visualització.

Fins lluny quedava el descans que a f alta d'uns 75 km per al final, Quintana ja ocupava la segona posició virtual de la general, abans que el pànic al grup de la samarreta vermella fomentés les aliances i la persecució comencés a reduir la diferència en els 65 km finals.

Astana - desesperat per aconseguir que Miguel Angel Lopez pugi al podi, UAE Team Emirates - amb l'objectiu de mantenir Tadej Pogacar per davant de López i al podi, i Jumbo-Visma - derrotant el lideratge de Roglic abans de les muntanyes finals de la cursa, tots van enviar corredors al davant per intentar reduir la diferència. Tanmateix, no va ser fins que va començar la batalla intra-Movistar que la diferència va començar a baixar.

Quintana tenia forts aliats en la forma de Deceuninck-QuickStep, que van ser fonamentals per llançar el moviment original i el van mantenir conduint a gran velocitat mentre caçaven l'etapa i un avançament al GC per al pilot britànic James Knox..

En les últimes etapes la diferència es va tornar a reduir i al final hi va haver més de cinc minuts entre els grups.

Un dia per al descans, però no com havíem previst

Etapes com aquesta, amb un perfil en ascens i tan tard en la cursa, gairebé sempre seran un dia per a la fuga. El líder general i els seus rivals més propers passen junts, observant-se i protegits pels seus domèstics. Però avui, Quintana tenia altres idees.

La ruptura inicial va ser tan gran que era més correcte anomenar-lo Peloton 1 amb el grup de samarreta res vist com Peloton 2. Independentment, el ritme ràpid forçat per Deceuninck-QuickStep, que hi eren en nombre, va significar que diversos corredors van ser desgranats per l'esquena i obligats a tornar al pelotó molt abans del final de l'etapa.

Altres pilots, com els domèstics de Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) i Pogacar, van ser cridats de nou per augmentar el poder perseguidor del grup que hi havia darrere.

A l'estil clàssic de Movistar, es van posar al capdavant del grup Roglic amb el descans 5:09 a la carretera i a 47 km de l'arribada i van començar a perseguir Quintana i reduir les seves possibilitats d'avançar a la general.

La lògica podria suggerir que la presència de Valverde al grup següent va ser motiu suficient per a Movistar per perseguir, però de nou ho han fet a Quintana tan recentment com el Tour de França, de manera que podria haver estat tant per mantenir l'equip. ordres ja que es tractava de protegir la posició de Valverde en relació amb altres equips.

Amb Movistar agafant-lo, la diferència va baixar per sota dels cinc minuts per primera vegada des que va augmentar a l'inici de la jornada. Al mateix temps, Movistar i Astana tenien números mentre que Roglic i Pogacar estaven sols, el seu aïllament és un altre subproducte (o excusa per) d'empènyer a l'avantatge de Quintana a la carretera.

Les divisions del grup Roglic van veure com Movistar va reduir lleugerament el ritme i alguns pilots van poder recuperar el contacte, tot i que cap dels que van tornar lluïa els colors de Jumbo-Visma o UAE Team Emirates.

Tant el grup líder com el de la samarreta vermella es van mantenir compromesos fins i tot en els seus estats esgotats. De fet, els dos grups clau estaven tan esgotats que quedaven molts corredors per entrar amb un ull posat en el temps límit.

Al davant, Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) va ser el millor velocista del grup, però el seu aïllament va dir quan es va veure obligat a llançar el seu sprint molt aviat. Mentre es va esvair, Gilbert va passar per davant i va guanyar l'escenari.