Taula de continguts:

Vídeo: Giro d'Italia 2017: Tejay Van Garderen guanya la primera etapa del Gran Tour mentre Dumoulin sobreviu a una gran prova

Vídeo: Giro D'Italia 2017 Etapa 16, Nairo luchó y le fue bien en el descuento a Tom Dumoulin 2024, Abril

Tejay Van Garderen esprinta cap a la victòria per davant de Mikel Landa, mentre que Tom Dumoulin manté la rosa amb només tres etapes per al final

Tejay Van Garderen (BMC) ha guanyat la seva primera victòria d'etapa al Gran Tour, superant el company fugitiu Mikel Landa (Team Sky) al final d'una etapa decisiva als Dolomites.

Al grup de favorits darrere, Tom Dumoulin va conservar la samarreta rosa de líder després de sobreviure a uns atacs molt decidits tant de Nairo Quintana com de Vincenzo Nibali a la final.

L'holandès va acabar al mateix temps que Nairo Quintana, deixant sense canvis els 31 segons de diferència entre els dos.

La samarreta blanca del Young Rider, però, va canviar de mans, de Bob Jungels de Quickstep a Adam Yates d'Orica-Scott, després que el luxemburguès caigués quan encara quedaven tres cims. Ara Yates agafa una avantatge de 18 segons a les últimes tres etapes.

Si no és l'etapa de la reina, l'etapa 18, des de Moena fins a Ortisei, va ser sens dubte reialesa.

Un esforç de 137 km pels bells voltants de les Dolomites, l'etapa va comptar amb cinc ascensions categoritzades, inclòs un arribada al cim, i com a tal sempre estava destinada a proporcionar una prova per a Dumoulin.

Una escapada que inclou Mikel Landa (Team Sky), el guanyador de l'etapa 11 Omar Fraile (Dimension Data), Andrey Amador (Movistar) i Tejay Van Garderen (BMC), va sortir clara a la primera pujada del Passo Pordoi.

Quan van arribar a la segona pujada de la Valparola la distància era de 2'28 , i amb alguns grans noms inclosos al grup d'escapades va fer que el pelotó comencés a muntar.

A la tercera pujada del Gardena van començar a arribar els atacs, tant a l'escapada com al pelotó, amb un atac enorme de Nairo Quintana.

Amador es va retirar de la fuga per ajudar el seu company d'equip i Vincenzo Nibali va atacar Dumoulin -que s'havia quedat sense companys- per formar un grup formidable 25 segons per davant de la samarreta rosa.

Però Dumoulin semblava fort, i al cim de la Gardena havia recuperat el moviment, deixant només la pujada de tercera categoria del Passo di Pinei i la pujada de tercera categoria de Pontives.

Mentrestant, Van Garderen i Landa van avançar a l'escapada, però sense focs artificials al Pinei va fer que tot arribés a l'última pujada, i el grup de favorits l'ha encertat amb dos pilots de Movistar al davant marcant el ritme.

Quintana finalment va atacar amb una mica més de 6 km per al final, mentre que simultàniament Tejay Van Garderen va distanciar Mikel Landa. Però Quintana anava guanyant poc terreny malgrat els seus esforços, i finalment es va recuperar, i Landa també va aconseguir remuntar-se fins a Van Garderen.

Un punt mort entre els grups amb 4,5 km per recórrer.

Un cop a les vessants superiors més planes, el mateix Dumoulin va liderar un atac provocador i buscador, que va fer que Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo i Ilnur Zakarin fessin el mateix.